PwC’den Türkiye’nin Eğlence ve Medya Sektörü İçin 2024-2028 Tahminleri: İnternet Reklamcılığı Gelirleri 2028’de 2,5 Milyar Dolara Ulaşacak.
PwC’nin yayınladığı Küresel Eğlence ve Medya Sektörüne Bakış 2024-2028 raporu, Türkiye’de internet reklamcılığı gelirlerinin 2028’de 2,5 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Raporda, küresel eğlence ve medya sektörünün toplam gelirinin ise 2023’te %5 artışla 2,8 trilyon ABD dolarına ulaştığı ve 2028’de 3,4 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor.
Küresel Sektör Büyümeye Devam Ediyor
Ekonomik zorluklar ve artan rekabet ortamına rağmen küresel eğlence ve medya (E&M) sektörü, 2023’te güçlü bir büyüme kaydetti. Raporda, 53 ülkeden elde edilen veriler ışığında, küresel E&M sektörünün %3,9 yıllık bileşik büyüme oranı ile 2028 yılına kadar 3,4 trilyon dolara ulaşacağı belirtiliyor. Bu büyümenin, sektördeki iş modellerinin yeniden yapılandırılmasını gerektiren tüketici davranışlarındaki değişimlerle ve gelişen teknolojilerin etkileriyle hızlandığına dikkat çekiliyor.
Türkiye’de Dijital Reklamcılık Hızla Yükseliyor
Türkiye’nin internet reklamcılığı gelirleri 2023 yılında 1,5 milyar ABD dolarına ulaşarak dikkat çekici bir büyüme gösterdi. PwC’nin raporu, bu gelirin 2028’de %9,8 yıllık bileşik büyüme oranıyla 2,5 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Pandemi sonrası güçlü büyüme oranları 2022’de %30,5, 2023’te ise %22,9 olarak kaydedilmişti. Raporda, 2025 yılına kadar çift haneli büyümenin devam etmesi bekleniyor.
PwC Türkiye’den Cenk Uslu’nun Değerlendirmeleri
PwC Türkiye Eğlence ve Medya Sektörü Lideri Cenk Uslu, raporun dikkat çeken bulgularını şöyle değerlendirdi: “PwC’nin Küresel Eğlence ve Medya Sektörüne Bakış raporu, sektörün risklerini ve fırsatlarını kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Tüketici tercihlerindeki belirsizlikler ve gelişen teknolojilerin sektöre etkisi iş modellerinin yeniden tasarlanmasını gerektiriyor. Ülkemizdeki internet reklamcılığının hızlı büyümesini gözler önüne seren bu rapor, yapay zekâ alanındaki yatırımların sektörü nasıl dönüştürdüğünü de gösteriyor.”
Telekomünikasyon ve Yayıncılıkta Yeni Modeller Gerekiyor
PwC Türkiye Telekomünikasyon, Medya, Teknoloji Sektörü Lideri Serhat Onan ise küresel telekomünikasyon ve medya sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu. Onan, dijital hizmetler için tüketicilerin harcama yapma isteğinin azaldığını belirtirken, artan akış hizmetleri çeşitliliğinin pazar doygunluğuna yol açtığını ifade etti. Onan, “Video hizmetleri 2028’e kadar 2,1 milyar küresel aboneye ulaşacak, ancak abonelik başına gelirde belirgin bir artış beklenmiyor. Bu nedenle sektörün yenilikçi gelir modellerine odaklanması şart,” dedi.
Reklam Gelirleri ve Oyun Sektörünün Büyümesi
Küresel reklam gelirlerinin 2026 yılında 1 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilirken, 2028 yılına kadar yıllık %6,7 büyüme göstereceği öngörülüyor. Canlı müzik ve sinema sektörleri de büyüme alanları arasında gösteriliyor. 2023 yılında canlı müzik gelirleri %26 artarken, gişe rekortmeni filmler sinema gelirlerini %30,4 artırdı. Oyun sektörü de %4,6 büyüyerek 227,6 milyar dolara ulaştı ve 2027’de 300 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.
PwC’nin 2024-2028 projeksiyonu, dijitalleşmenin medya ve eğlence sektörü üzerindeki dönüştürücü etkisini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle Türkiye’de internet reklamcılığının ivme kazanması, sektör için önemli fırsatlar sunarken, yapay zekâ ve yeni iş modellerine yatırım yapılmasının gerekliliğini vurguluyor. Gelecekteki değişimlere hızlı adapte olabilen oyuncuların rekabette avantaj sağlayacağı bir gerçek.