2025 State of the Stack Raporu’na göre, pazarlama teknolojileri (martech) alanında kullanılan araçların sayısı hızla artıyor. Markaların kendi geliştirdikleri çözümler ise beklenmedik bir yükseliş yaşıyor. Yapay zeka sayesinde pazarlamacılar, artık hiç olmadığı kadar çok ve çeşitli aracı kullanırken, bunların önemli bir bölümü de şirket içinde geliştiriliyor.
MarTech, Chiefmartec.com ve MarketingOps.com iş birliğiyle hazırlanan rapor, yapay zekanın martech alanındaki dönüştürücü etkisini net bir şekilde ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 62,1’i, iki yıl öncesine göre çok daha fazla araç kullandığını belirtti.
Chiefmartec.com editörü ve HubSpot Platform Ekosistemlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Scott Brinker, “Martech harcamalarında finansal disiplinin yoğunlaştığı bir dönemde araç kullanımının bu kadar artması şaşırtıcı. Bunun en önemli sebebi yapay zeka” dedi.
Raporun tanıtımı, The MarTech Conference 2025 etkinliğinin açılış oturumunda gerçekleştirildi. Brinker ve MarTech Yayın Yönetmeni Mike Pastore, yapay zekanın pazarlama teknolojileri üzerindeki büyük etkisini vurgulayarak şunları söyledi: “AI kavramından artık bunalanlar olabilir ancak bu sadece bir moda değil. Bu alanda büyük bir dönüşüm yaşanıyor.”
YAPAY ZEKA TABANLI İÇERİK ÜRETİMİ ZİRVEDE
Rapora göre, üretken yapay zeka araçları şu anda pazarlama teknolojileri alanında en çok tercih edilen altıncı araç durumunda. Şirketlerin yüzde 68,6’sı üretken yapay zeka kullanıyor. Brinker, “Üretken yapay zekanın iki yıl gibi kısa bir sürede ilk yedi araca girmesi oldukça dikkat çekici” ifadesini kullandı.
ŞİRKET İÇİ ÇÖZÜMLERE TALEP ARTIYOR
Raporda en çarpıcı sonuçlardan biri, şirket içi (homegrown) çözümlere olan talebin yeniden yükselişe geçmesi oldu. Katılımcıların yaklaşık dörtte biri, önümüzdeki 12-24 ay içinde kendi çözümlerini geliştirmeyi planladığını söyledi. Bu oran, altı ay önce gerçekleştirilen 2024 MarTech Replacement araştırmasında yalnızca yüzde 2 idi.
Pastore, “Hala ticari yazılımlar yüzde 60 ile büyük avantaja sahip. Ancak şirket içi çözümlerin oranı yüzde 25’e yaklaşmış durumda. Bu çok büyük bir değişim” dedi. Brinker ise yeni nesil yapay zeka araçlarının, yazılım geliştirme hızını artırdığını ve profesyonel olmayan geliştiricilere bile uygulama geliştirme olanağı tanıdığını belirtti.
VERİ ENTEGRASYONU EN BÜYÜK SORUN
Martech araçlarının artışı ve yapay zekaya olan yoğun ilgiye rağmen bazı problemler halen devam ediyor. Katılımcıların yüzde 65,7’si, veri entegrasyonunu en büyük engel olarak gösteriyor. Pastore, “Veriler olmadan yapay zeka uygulamalarından iyi sonuç alamazsınız. Kötü veri, kötü sonuçları da beraberinde getirir” uyarısında bulundu.
Öte yandan, şirketlerin yüzde 46’sı yapay zekayı karar alma süreçlerinde kullandığını veya kullanmayı planladığını belirtti. Brinker ise bulut tabanlı veri depoları ve birleşik mimarilerin, veri siloları sorununu çözebileceğini vurguladı.
PAZARLAMACILAR MARTECH ARAÇLARINDAN MEMNUN
Raporda, pazarlama teknolojilerine yapılan yatırımların temel amacının yüzde 30 ile gelir artışı olduğu belirtiliyor. Bunu, pazarlama verimliliğini artırmak ve müşteri deneyimini iyileştirmek takip ediyor.
Martech araçlarından genel memnuniyet ise yüzde 56,8 oranında. Orta ölçekli şirketler araçlarından en çok memnun kalan grup olurken, küçük şirketler kaynak sıkıntıları nedeniyle en düşük memnuniyeti ifade etti.
Brinker, durumu şu sözlerle özetledi: “Sonuçta mesele kullandığımız araçlar değil, onlarla ne yaptığımız.”
Pazarlama teknolojileri alanındaki hızlı gelişimin merkezinde hiç şüphesiz yapay zeka yer alıyor. Ancak şirketlerin kendi çözümlerini üretmeye yönelmeleri, pazarda yeni bir trendi işaret ediyor. Gelecekte yapay zeka tabanlı şirket içi çözümler, şirketlere esneklik ve maliyet avantajı sağlayarak sektörde daha belirleyici bir rol üstlenebilir. Veri yönetimi ve entegrasyonu konusundaki sorunlar ise kısa vadede çözülmesi gereken kritik bir alan olarak öne çıkıyor. Pazarlamacıların başarısı, yapay zekayı araç değil stratejik ortak olarak görebilmelerine bağlı görünüyor.